Numele cotidianului: Ziare.com
Anul şi data apariţiei: 29.06.2010
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Autorul articolului: Irina Ursu
Titlul articolului: Romanii, un flux permanent intre Italia si tara-mama
Acces online: https://www.ziare.com/diaspora/romani-italia/la-repubblica-romanii-un-flux-permanent-intre-italia-si-tara-mama-1024702

Fluxul imigrantilor romani catre Italia pare sa fie un ciclu dus intors dupa ce mai multi din cei care au muncit ani de zile acolo au ales sa se intoarca in tara natala. Dupa ce criza le-a ruinat afacerile autohtone, acum prefera sa apuce iar calea muncii in afara.

Mihai a stat mai multi ani in Italia, iar in urma cu un an si jumatate s-a intors in Romania, hotarat sa ramana, unde si-a deschis o afacere cu cauciucuri. Din pacate, insa, criza i-a ruinat planurile, iar acum si-a luat un bilet de avion spre Italia, scriu jurnalistii La Repubblica.

"Experienta lui Mihai e una de reintoarcere in patria falimentara. Insa nu e vorba de un caz izolat in Romania anului 2010. Imigranti care s-au intors acasa, dar nu au reusit. Rezultatul? Un nou flux de imigranti e pe picior de plecare: un continuu flux dus - intors, de-a lungul frontierelor", mai noteaza ziaristii italieni.

Carlo Blangiardo, statistician la fundatia Ismu, explica faptul ca romanii din Italia reprezinta prima comunitate de imigranti din aceasta tara, iar numarul lor creste exponential in fiecare luna. 10% dintre ei lucreaza in domeniul constructiilor, iar 26% sunt ingrijitori sau bone.

"Ca si Mihai, mii de conationali au plecat in tara mama, dar s-au intors din cauza situatiei economice din Romania. Drept urmare, multi dintre ei au fost "constransi" sa se intoarca in Italia ca sa poata supravietui", se mai arata in La Repubblica.

"O confirmare vine si din datele statistice, chiar daca registrele de rezidenta ale primariilor nu surprind fenomenul pentru ca foarte multi imigranti nu respecta obligatia de a-si radia sederea atunci cand parasesc Italia.

Dar faptul ca este un nou flux la intrari este dovedit de cei 130.000 de romani care au fost angajati in 2009 si cresterea din acest an a numarului muncitorilor autonomi, cu contracte pe perioada determinata. Daca in iunie 2009 erau 28.000 de firme din Italia cu titulari romani, in mai 2010 numarul lor era deja de 48.000. Si in ciuda crizei, chiar si in 2010 au continuat sa creasca sumele de bani trimise acasa de romanii din Italia. In medie, limitandu-ne doar la cifrele oficiale, fiecare trimite circa 1.200 de euro pe an", spune Ricci.

Acest fenomen a fost confirmat si de Eugen Terteleac, presedintele asociatiei "Romani in Italia", care a declarat ca criza a complicat planurile multor imigranti romani care au dorit sa ramana in Romania, dar nu s-au descurcat.

Drept urmare multi romani aleg sa se intoarca in Italia, desi in urma cu ceva timp isi doreau sa ramana in tara natala.